2/01/2011

Agora Polus Exhibition Center by Epitész Studio

Hungarian agency Epitész Studio unveiled the Agora Polus Exhibition Center design. This Exhibition Centre, located in Gyor, Revfalu, is an interactive exhibition center.
Agora Polus Exhibition Centre — model, Gyor, Hungary, © Epitész Studio

While the character of the site — physical site restrictions and local regulations — is a strong influence for the Agora Polus Exhibition Center, the shape of the floor plan is different from the strict environment.
Diagram © Epitész Studio
> The building shape is determined by the Reuleaux Triangle,
which can be a solution if the site conditions cannot
allow a circular shape. Corners are rounded yet a little bit sharp. Hence
the oval-shaped building.

It is determined by the Reuleaux Triangle. It adopts the rounded corners of the Reuleaux triangle. A Reuleaux Triangle is a curve of constant width that is constructed by three circles based on an equilateral triangle. The Reuleaux Triangle can be a response if the agency seeks other shapes than a common circular one to implant the building on site.
Diagram © Epitész Studio

Here, the rounded form of the building corners — its oval shape — can be explained by the fact that the building follows the form of the landscape, the irregular site borders, and the curved shoreline. Hence its triangular-oval shape. The curvilinear contour of the building is smooth yet a little bit sharp. The white color of the envelope is in harmony with the landscape.
© Epitész Center

This building shape appears to be similar to SANAA's Kanazawa 21st Century Museum's design.
Ground-floor plan © Epitész Studio

As the Japanese museum, the Agora Polus Exhibition Center has no front and no back. However, the Kanazawa 21st Century Museum differs with its circular shape.
Kanazawa 21st century Art Museum, © SANAA


The treatment of the inner spaces of the Agora Polus Exhibition Center, thus, differs from the Kanazawa Art Museum building in that these spaces are organised around an inner core which vertically cuts through the whole building.
First-level plan © Epitész Studio

The goal of this design is to unify the static as well as the dynamic architectural and natural elements.
Axonometric plan © Epitész Studio
> Vertically organized around a inner core, the building functions as a stack of four layers.
It has no front and no back.


The building is articulated into four levels — underground parking, ground level, first and second levels. But the rooftop terrace can, also, be considered an outdoor level.
Section © Epitész Studio

At least it functions as such. It, indeed, is accessible to the users serving for various usage: taking advantage of the beautiful views, or for lectures, exhibition or other events depending on the climate, and the season.
Basement © Epitész Studio

As the building is slightly raised on stilts, the ground floor is lifted off of the street level.
© Epitész Studio

The underground floor contains parking and maintenance. Public area, service rooms, offices are gathered in the ground floor, and office in the first level. As for the second level, it contains the exhibition spaces. Circulation is influenced by the building shape with the staircase placed in the inner core.
Night view © Epitész Studio
> As the building has no front and back, the surrounding is well-lit.

Building facts
Project: Agora Polus Exhibition Center
Program: Interactive exhibition Center
Architects: Epitész Studio
Location: Györ, Hungary
Client: Municipality of Gyor, Hungary
Project: Mobillis interactive exhbition building
Completion date: January 2012
Gross area: 2,927 sqm

Credits
Models and plans © Epitész Studio
Plans of the Kanazawa 21st Century Museum © SANAA

Source: archdaily

No comments:

Pageviews last month