2/24/2011

Center for Promotion of Science Competition by Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic, Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

I have already spoken of Wolfgang Tschapeller, who recently was awarded for the competition for the Belgrade Center for Promotion of Science — Sou Fujimoto received the second prize, on a previous post. You may have already seen other proposals such as that of Sadar + Vuga, Dürig AG, to quote a few. I will present Serbian architects Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic, Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic's proposal.

The Concept of this competition first. The Serbian Ministry of Science and Technology launched an international competition for the design of a Center for the promotion of science in one of New Belgrade's neighbourhoods. This competition has been organised by the Union of Architects of Serbia together with the Association of Belgrade Architects and run under the aegis of the UIA.

Candidates were called upon to design a complex that contains exhibition and conference spaces as well as a planetarium. The site measures 11,66 hectares. However only 20,915 square meters have been allocated for the complex. The design proposals must include the urban planning of the site as a science park with the purpose of being integrating in Belgrade's High-tech sector, a university, scientific and commercial neighbourhood.

Since 1990s, and if you are readers of various essays on participative arts among others Nicolas Bourriaud — particularly Relational Aesthetics —, Participative arts call upon an active participation of visitors who become "participants" rather than simple passive visitors. Serbian architects Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic, Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic's design proposal attempts to address this issue.
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

The building is rectangular in form with de-leveled staggered slabs that are recessed from the facade.
Isometric diagram © Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

The entire building is conceived as a place in which visitors can interact with spaces, more explicitly exhibition spaces as well as access ramp and conference room.
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

The exhibition space is spacious with these de-leveled staggered slabs that generate various perspectives and accentuate modes of interaction of the visitors/participants with the objects displayed as well as the visitors/participants with the exhibition space.
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic 
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

Highest level of the building is compact with dark areas in accordance with different types of exhibitions that will be displayed in the spaces.
Diagram © Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

The facade is conceived to act as a filter. Observers from outside can watch through Fresnel lenses which are located on three sides of the Center.
© Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic,
Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic



Building facts
Project: The Center For Promotion of Science design proposal
Architects: Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic, Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic
Consultant: Mihajlo Samardzic
Location: Belgrade, Serbia
Year: 2010
Status: Competition entry
Net area: 11,100 sqm
Credits: Milos Zivkovic, Nebojsa Stevanovic, Janko Tadic, Aleksandar Gusic and Slobodanka Tadic

Source: archdaily

No comments:

Pageviews last month