3/25/2011

Guosen Securities Tower by MVRDV

The Guosen Security Corporation that MVRDV designs in collaboration with Zhubo is announced to be an energy-saving headquarters building. This tower is located in Shenzhen, China.
Guosen Security Tower © MVRDV and ZHUBO
Structural System
This Headquarters building can be articulated into three core elements: energy efficiency, best views and direct daylight, that is to say a building that provide comfort for workers as well as low energy consumption. MVRDV's strategy is to start with compact floors of 1849 square meters.
© MRDV and  ZHUBO

The below diagram shows how the floor will be stacked providing: entrance and shops located on the ground floors, leisure program, city hall views, dining hall, golf course views, executive lounge and Hong Kong bay views. The edges of each floor plate are folded down with an angle ranging from 35 to 55° with the aim of creating shadow for the floor below. The other purpose is to respond to cooling demand of the building.
Concept Diagram, © MVRDV and ZHUBO

The other key to element is the required best direct daylight which can be obtained with the integration of shading system adapted to orientations. This results in a 204-meter tall tower with a square floor plan and an elegant, slender volume with no workplace further than 11 meters away from the facade.
Energy system © MVRDV and ZHUBO

MVRDV opts for large glass fronts that connect louvers to allow for spectacular views of the building's environment. These louvers vary in size according to the orientation of the buildings. The louvers facing the north are small while those facing the south are larger. Their angle permits the addition of solar cells and is announced to minimize the energy demand of the building by 33%. 
Diagram © MVRDV and ZHUBO


A long water pipe system runs through the facade. Its function is to collect the eat of the solar cells to heat up water. The louvers will be used for water collection to feed the grey water circuit.
© MVRDV and ZHUBO

A commercial plinth or glass facades equip the sides of the ground floor. They connect inside and outside. A low rise volume which hosts a shopping centre and a conference centre is implanted next to the tower. The underground contain a tunnel which facilitates pedestrian access to a nearby metro station.
© MVRDV And ZHUBO

Interiors
The inner spaces of the tower offer double ceiling heights, and contain workplaces, conference centre as well as restaurant and leisure program. The double high executive lounge is located at the top. Two collective double height spaces, designed as small amphitheatres with terraced seating, have been created in the top and in the lower section. They can host conferences and gatherings.
© MRDV and ZHUBO


Building Fact
Project: TP 485 Guosen Securities Tower and retail
Architects: MVRDV
Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Wenchian Shi, Nacho Velasco, Wenhua Deng, John Tsang, Sanne van der Burgh and Mateusz Mastalski
Co-architect: ZHUBO, Shenzhen, China
Advisors/Consultants Structure: Arup, Shenzhen China
Client: Guosen Securities LTD. Co
Size: 68.000 sqm office, 12000 sqm retail
Model: ZHUBO
Artist Impressions/3D modeling: MVRDV and ZHUBO
Sketch Design: 09-2010 to 10-2010. 2 months

Credit images: MVRDV and ZHUBO

No comments:

Pageviews last month